Gratis proefplaatsing

Mha-MUSICCHAIR; HERINNER ’T GELUK

 

De mensen achter het idee


Grenzen opzoeken, nieuwe mogelijkheden verkennen, ontdekken waar de wereld behoefte aan heeft. Het typeert de Tilburgse oprichters van Mha-MUSICCHAIR ten volle. Maak kennis met Hans van Groenendaal, hartstochtelijk ondernemer in de meubelindustrie en Mark Verhaaren, uitvinder en elektrotechnisch specialist met een passie voor muziek. Wat beide heren eveneens delen, is hun ervaring met de zorg voor hun dementerende moeders.

 

De verbinder


Hans had na de Mulo weliswaar gevoel voor techniek, maar koos een andere route. Zijn nieuwsgierigheid en behoefte aan vrijheid brachten hem leerzame ervaringen, een vroege focus op zelfstandigheid en de start van een eigen zaak. Zijn liefde voor hout leidde in 1997 tot de oprichting van Maison Mondiale, een winkel met ambachtelijke meubels en woonaccessoires uit verre windstreken. Alles draaide daar om sfeer en beleving, exotische werelden en persoonlijke aandacht. Je was als het ware slechts één stap verwijderd van de makers van de rozenhouten boekenkast waar je zojuist je oog op had laten vallen. In de jaren dat de zaak groeide vergat Hans nooit dat hij het verschil kon maken voor de gezinnen in Sri-Lanka, Indonesië en China.
Hans is een optimist, die denkt in mogelijkheden, met een onwrikbaar geloof in de kracht van mensen en de overtuiging dat we samen de wereld wat mooier kunnen maken.

 

De uitvinder


Al op jonge leeftijd repareerde Mark allerlei elektrische apparaten, inclusief de koelcellen uit de winkel van zijn ouders. Vanaf de middelbare school draaide alles om sport, muziek en techniek. Met name de elektronica had zijn aandacht, dus een keuze voor MTS en later HTS elektrotechniek lag voor de hand. Hij ging studeren in Eindhoven en vond een baan op de ontwikkelafdeling van JvH Gaming in Tilburg. Binnen afzienbare tijd had hij de leiding over de R&D groep en was hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van elektronica, software en mechanica tot en met de productie van de automaten. Geleidelijk groeide bij Mark de behoefte om zijn technische vaardigheden in te zetten voor het welzijn van mensen. Dat resulteerde in 2011 -na 29 jaar in loondienst- in de start van Hetronics (Human Electronic Support). Vanuit dit eigen bedrijf ontwikkelde Mark het eerste prototype van de MusicChair. Mark is een perfectionist die garant staat voor de allerhoogste kwaliteit en die zich met hart en ziel betrokken voelt bij de ouderen voor wie de MusicChair bedoeld is.

 

Het idee achter de stoel


De MusicChair is ontstaan uit bezieling. Mensen een goed gevoel bezorgen, ertoe bijdragen dat ze weer mee kunnen doen, dat ze in beweging komen en geluksmomenten ervaren. Het zijn de persoonlijke drijfveren van de makers, die hopen dat de MusicChair voor een ‘stille’ revolutie zal zorgen in de ouderenzorg.

Mark: ‘Mijn eerste toepassing van muziek in de zorg was een hoofdsteun met muziek voor kinderen met ernstige beperkingen. Dat werd opgemerkt door een manager in een ouderenzorginstelling, waarna onze focus kwam te liggen op dementerende ouderen.’

Hans: ’Als je terug kunt kijken op een vervullend arbeidsleven en je rond je zestigste de kans krijgt om nog één keer iets in de markt te zetten dat echt betekenisvol is, dan kun je daar alleen maar dankbaar voor zijn. Wij zijn blij als we voor dementerende ouderen een kleine verschuiving teweeg kunnen brengen, van onbereikbaar naar aanwezig, van apathisch naar aanspreekbaar.